Belgische chocolade, een wereldberoemde specialiteit!

figurines manneken pis

Van Belgische chocolade wordt gezegd dat het de beste ter wereld is! En die reputatie wordt niet geschonden, want de kwaliteit en knowhow van de Belgische Meesterchocolatiers wordt in binnen- en buitenland erkend. België is een land van chocolade, en als we de traditionele pralines en andere repen kennen, bestaat de Belgische chocolade in vele vormen, de een nog vindingrijker dan de ander. 

woman eat manon

Een puur genot!

Belgische chocolade is ook een vertrouwde keuze om iemand een plezier te doen of jezelf te verwennen. Of hij nu met Pasen in de vorm van eieren is, met Lichtmis als een smeersel op pannenkoeken of met Sinterklaas  in de vorm van sintfiguurtjes, elke gelegenheid is goed om te genieten van heerlijke Belgische chocolade. En als het dan ook nog eens duurzaam en ethisch verantwoord is, is dat nog beter! 

cacao

Terug naar de oorsprong

Cacao verscheen voor het eerst op Belgische bodem in 1635, meer bepaald in Gent. Spaanse kolonisten keerden toen terug uit de "Nieuwe Wereld" en schonken het aan de abdij van Baudelo. Volgens de legende proefde de burgemeester van Zürich in 1649 tijdens een bezoek aan België een kop warme chocolade in Brussel en was hij zo onder de indruk dat hij besloot het recept naar Zwitserland te exporteren. Grappig, als je bedenkt dat Zwitserland de belangrijkste concurrent is van Belgische chocolade. Het werd voornamelijk gebruikt om warme dranken te bereiden, maar pas ongeveer tweehonderd jaar geleden werd het door een apotheker gebruikt in zijn bittere medicijnen om ze makkelijker door te slikken. Zijn kleinzoon, geïnspireerd door de innovatie van zijn grootvader, creëerde de eerste praline, een succes dat tot op vandaag standhoudt!  

In de loop der jaren, en dankzij het onderzoek en de inspiratie van ambachtslui, zijn de Belgische pralines steeds diverser geworden. Bij Leonidas zijn we er bijzonder trots op dat we aan de oorsprong liggen van de beroemde Manon praline, die nu over de hele wereld gewaardeerd wordt. 

hot chocolate

Ongekende kwaliteit

Het succes van Belgische chocolade is gebaseerd op verschillende zeer objectieve criteria, waarvan het eerste de ingrediëntenkeuze is. Werken met zorgvuldig geselecteerde cacaobonen die volgens de regels van de kunst en met respect voor de boeren en cacaoboeren worden geteeld, is de garantie voor een Belgische chocolade met unieke smaken. De cacaobonen die in België worden gebruikt, zijn van de hoogste kwaliteit omdat ze worden gekozen volgens de plaats van herkomst van de oogst en de manier waarop ze worden verwerkt.  

Tijdens het roosteren worden ze gemalen tot 12 micron, zoals de officiële voorschriften voorschrijven. Veel landen malen de bonen meestal grover, waardoor de smaak van wat cacao zal worden, afneemt. Een ander criterium is het minimale cacaogehalte dat chocoladefabrieken moeten hanteren. Terwijl het minimum 35% bedraagt, is het in België eerder 43%. Ten slotte is het vooral een kwestie van knowhow, en die is in België historisch. De mensen die met Belgische chocolade werken zijn echte kunstenaars, en hun kunstwerken veroveren de harten van iedereen, groot en klein.