Het is Lichtmis! Haal jouw chocopasta uit de kast!

pâte à tartiner

Veertig dagen na Kerstmis eten we traditiegetrouw pannenkoeken in een feestelijke en gezellige sfeer. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En vooral, waarom vieren we ze met pannenkoeken bedekt met confituur, suiker of chocopasta?

old house

Een eeuwenoude traditie

Vroeger was Maria-Lichtmis of kortweg Lichtmis een heidens feest, maar op initiatief van paus Gelasius I werd het een christelijk religieus feest. Op 2 februari liet hij pannenkoeken uitdelen aan pelgrims die naar Rome kwamen ter gelegenheid van dit feest. Die datum werd toen een feestdag om de veertigste dag na Driekoningen te vieren.

Gelasius I heeft zeker bijgedragen aan de verspreiding van deze traditie, maar heeft ze dus zelf niet uitgevonden, in tegenstelling tot wat men soms denkt. De traditie is wel op zijn aanraden overgenomen door het christelijke geloof en heeft zich nadien verder verspreid in het Westen. In kerken wordt de kerststal pas opgeruimd na 2 februari, de laatste feestdag rond de geboorte van Christus.

crêpes

De symboliek van pannenkoeken

Vanaf begin februari worden de dagen weer wat langer. De ronde en goudgele pannenkoeken doen denken aan de zon en de komst van de lente na de lange winternachten. In februari begint ook de zaaitijd. Vroeger werd het overtollige meel gebruikt voor de bereiding van het pannenkoekendeeg om een voorspoedig jaar in te luiden.

Volgens dezelfde logica wordt gezegd dat je voor een gunstig jaar de pannenkoeken moet opgooien met de rechterhand en een gouden munt moet vasthouden in de linkerhand, terwijl de pannenkoek mooi weer in de pan landt. Volgens een andere gewoonte moet je de eerste pannenkoek in een kast bewaren voor een overvloedige oogst.

pâte à tartiner

Originele ideeën voor Lichtmis

Met poedersuiker, confituur of bruine suiker ... iedereen heeft zo zijn voorkeur. Maar heb je al eens pannenkoeken gegeten met chocopasta? Of pannenkoeken met peer en chocopasta? Met onze smeerpasta’s kun je jouw creativiteit de vrije loop laten. Je kunt perfect op elk ogenblik van de dag genieten van onze smeerpasta’s, die geen palmolie en uitsluitend chocolade op basis van 100% pure cacaoboter bevatten. Door hun smeuïgheid zijn ze een ideale lekkernij voor Lichtmis!

Op zoek naar originele ideeën? Maak een pannenkoekentaart! Voor een heerlijke taart leg je de pannenkoeken in een springvorm één voor één op elkaar en smeer je op elke pannenkoek een fijn laagje chocopasta. Zet jouw creatie drie uur in de koelkast voordat je de taart uit de springvorm haalt. Als je onze pure chocoladepaste als vulling koos, raden wij je aan om jouw taart af te werken met een laagje Manon-smeerpasta met witte chocolade en koffie. Een topcombinatie!

Als spreekwoordelijke kers op de taart gaat er niet boven een lekkere warme chocolade bij de pannenkoeken. Dompel één van onze piramides in een kop warme melk. Capuccino, Chai Latte, Choco Latte of Mexique ... verras jouw tafelgenoten met onze overheerlijke, unieke creaties.