Waarom zijn chocolade en kerst onlosmakelijk met elkaar verbonden?
Waarom zijn chocolade en kerst onlosmakelijk met elkaar verbonden?
Het begon allemaal met een stronk. En niet zomaar een stronk! Een mooie, imposante boomstronk, afkomstig van de stam van een oude fruitboom, die zijn hele leven lang mooie, zoete en geurende vruchten had voortgebracht.
Al sinds de middeleeuwen legden de mensen tijdens de langste nacht van het jaar – de winterzonnewende – de boomstronk in het haardvuur. Hoe langzamer hij opbrandde, hoe meer voorspoed het gezin zou kennen.
In de 19e eeuw kwamen mijnheer Steenkool en mevrouw Elektriciteit echter roet in het eten gooien! Haardvuren werden steeds vaker vervangen door kachels en radiatoren. Gelukkig liet de traditie van de kerstronk zich niet zo makkelijk van haar troon stoten!
Onder meer dankzij de Meester-Chocolatiers nam de kerststronk geleidelijk aan de vorm aan van een overheerlijke taart om de kerstmaaltijd in stijl af te sluiten. Deze taart is bedekt met een heerlijk laagje chocolade en lijkt als twee druppels water op een echte boomstronk.
Zo ontstond de traditie om elkaar chocolade te geven als kerstgeschenk, een traditie die we ook vandaag nog steeds in ere houden.
Wanneer ontstond de traditie om elkaar een kerstgeschenk te geven?
Wanneer ontstond de traditie om elkaar een kerstgeschenk te geven?
In de oudheid vierden de Romeinen de winterzonnewende tijdens de saturnaliën. Tot 21 december worden de dagen korter en de nachten langer. Vanaf 25 december worden de dagen echter weer langer. De natuur komt weer tot leven en dat moest gevierd worden! Het Franse woord ‘Noël’ is trouwens afgeleid van het Latijnse natalis, wat ‘geboorte’ betekent. Bij deze feestelijkheden gaven de Romeinen elkaar geschenken. Later brachten de christenen deze datum in verband met de geboorte van Jezus.
De chocoladetraditie ontstond dan weer bij de Maya’s en de Azteken in Mexico en Centraal-Amerika. Deze volkeren gebruikten cacaobonen als betaalmiddel. Tijdens hun veroveringstochten in de 16e eeuw ontdekten de Spanjaarden xocoatl. Zo kwam deze lekkernij in Europa terecht. Chocolade deed zijn intrede aan het Franse hof in de 17e eeuw. Het luxeproduct was echter voorbehouden aan een kleine elite. Het duurde nog tot de industrialisatie aan het einde van de 19e eeuw voor chocolade toegankelijker werd voor het grote publiek. Chocolade wordt nog steeds beschouwd als een delicatesse die gegeven wordt bij speciale gelegenheden. Een ideaal kerstgeschenk dus!
Welke chocolade is ideaal om te geven voor kerst?
Laat de kinderen aftellen tot kerst met onze adventskalender. Van 1 tot 24 december openen ze telkens een vakje waarachter een heerlijk chocolaatje schuilgaat. Zo wacht hen elke dag een nieuwe verrassing.
Is het weer tijd om de kerstboom te versieren? Denk dan aan onze kerstballen. Onze decoratieve kerstchocolade in goud, zilver, rood en groen is letterlijk én figuurlijk om op te eten. Pak op het werk uit met onze mooie doos pralines in de vorm van een kerstboom. Of trakteer je collega’s op een kerstballotin gevuld met pralines naar keuze.
Eindelijk kerstavond, en daar horen natuurlijk ook geschenken bij! Ontdek al onze chocolademandjes. We hebben voor elk wat wils! Welke sloeber krijgt ons knuffelbeertje ‘Leo’ met zijn buik vol chocoladeballetjes? Wie krijgt een doos Leonidas-pralines waarop zijn of haar voornaam prijkt? Welke zoetekauw mag smullen van ons Manon Lover-assortiment?
Weet je niet goed waarmee je je verre familieleden kunt plezieren? Stuur hun dan een kerstkaartje en stop er een Leonidas-cadeaubon bij.
Zin om nu al je kerstinkopen doen in plaats van te wachten tot het laatste moment? Haal onze kerstcollecties in de dichtstbijzijnde Leonidas-winkel of bestel ze online via onze e-shop.