Paaseieren – kom alles te weten over deze verrukkelijke traditie

Gelukkig kind met kleine Leonidas paaseieren in zijn handen

Klokken, hazen, kippen, kuikens, paaseieren … Waarom duiken al deze chocoladefiguren bij het begin van de lente op in onze tuin? En hoe ontstond de traditie om eieren te versieren? Leonidas vertelt je alles over de geschiedenis van zijn chocolade paaseieren, een verhaal over gebruiken die teruggaan tot de oudheid, religies, recente legendes en ... lekkernijen!

Het paasei, symbool van wedergeboorte

Al vele eeuwen lang viert de mens dat de natuur in de lente opnieuw tot leven komt. Het ei – en bij uitbreiding ook de kip en het kuiken – symboliseert deze wedergeboorte. Zo hebben archeologen in zuidelijk Afrika versierde struisvogeleieren gevonden die wel 60.000 jaar oud zijn. In de oudheid gaven Perzen, Egyptenaren en Romeinen elkaar eieren beschilderd met geometrische, bloemen- of dierenmotieven als geluksbrengers. Bij de Galliërs eerden de druïden de nieuwe zon door eieren rood te schilderen.

Ook in Wit-Rusland worden paaseieren al sinds de vijfde eeuw knalrood geschilderd. In Oekraïne kunnen we prachtige paaseieren bewonderen die rijkelijk versierd zijn met de pissankatechniek (een combinatie van verf en was). Tijdens de renaissance werden eieren dan weer versierd met bladgoud. Onder Lodewijk XV werden eieren minutieus gedecoreerd door getalenteerde schilders als Watteau en Lancret. In de negentiende eeuw pronkte het Russische keizerlijke hof met eivormige sculpturen bekleed met goud en edelstenen van de beroemde juwelier Fabergé.

Pasen, een feest dat in verschillende religies wordt gevierd

In het Joodse geloof heet de paasperiode Pesach (‘voorbijgaan’). Hierbij herdenken de Joden onder andere de uittocht uit Egypte en vieren ze de overgang van de winter naar de lente. Tijdens de seder, een rituele maaltijd, is een hardgekookt ei een van de zeven verplichte ingrediënten.

In de christelijke godsdienst valt Pasen samen met de verrijzenis van Christus: de wederopstanding van Jezus uit de dood. Traditioneel werd tijdens de vastentijd (de 40 dagen voorafgaand aan Pasen) geen voedsel van dierlijke oorsprong gegeten, en dus ook geen eieren. Tijdens die periode bleven de kippen natuurlijk wel eieren leggen. Op Pasen werden de overtollige eieren dan opgegeten en de bedorven eieren versierd.

In de traditionele Angelsaksische religie werden tijdens de lente-equinox gekleurde eieren geofferd aan de godin Ostara. De naam Easter, het Engelse woord voor Pasen, is afgeleid van haar naam.

Leonidas assortimentsdozen voor Pasen

Van versierde eieren naar chocolade-eieren

In de achttiende eeuw vond chocolade de weg naar alle Europese koninklijke hoven. Vervolgens kwamen sommigen op het idee om met Pasen lege eierschalen met chocolade te vullen.

Tijdens de industriële revolutie in de negentiende eeuw doken overal in Europa chocoladefabrieken op. Door de uitvinding van de stoommachine kon cacaomassa immers in veel grotere hoeveelheden geproduceerd worden. Zo werd chocolade, ooit een product voor de elite, stilaan meer toegankelijk.

Sindsdien leggen de Meester-Chocolatiers heel wat creativiteit aan de dag om chocolade-eieren te produceren. Op basis van de paasverhalen en -legenden voor kinderen introduceerden ze ook andere figuren: de kerkklokken die terugkeren uit Rome, het konijn (symbool van de godin Ostara), de paashaas enz.

Leonidas paaseieren assortimentsdoos

De chocolade paaseieren van Leonidas

Leonidas draagt als toonaangevende Belgische chocolatier met meer dan 100 jaar ervaring graag bij tot de gezellige paassfeer met zijn speciale chocoladecreaties. Onze expertise en de rijke smaken van de traditionele Leonidas-pralines komen mooi samen in onze bonte paaseitjes .

Je vindt al je favoriete pralines terug in onze vrolijk gekleurde ballotins en doosjes: Melk, Praliné, Puur, Tiramisu, Brésilienne met gekaramelliseerde hazelnoten, Cuberdon met ganache met framboos, de iconische Manon met koffieroombotercrème enz.

Zoals al onze producten zijn onze Leonidas-eieren en andere paaslekkernijen vervaardigd op basis van chocolade met 100% pure cacaoboter en gegarandeerd zonder palmolie. We gebruiken uitsluitend hoogwaardige ingrediënten, zodat onze chocoladecreaties altijd een plezier zijn om met anderen te delen.

Zin om de terugkeer van de lente te vieren en de rijke paastraditie verder te zetten? Ga dan snel langs bij de dichtstbijzijnde Leonidas-winkel! Of bestel onze voorjaarscollectie gewoon online via onze e-shop.