Valentijn, een eeuwenoude traditie

heart

Tegenwoordig kennen we valentijn als het feest van de liefde. Koppels geven elkaar een heerlijk chocoladegeschenk, gaan samen op restaurant of geven elkaar een ander cadeautje op Valentijnsdag. Maar vanwaar komt die traditie eigenlijk?

window heart

Van heidense of christelijke oorsprong?

Als we terugkeren naar het oude Rome, komen we uit bij de Lupercalia, een feest dat elk jaar gehouden werd van 13 tot 15 februari. Deze periode werd destijds geassocieerd met de god van de vruchtbaarheid. Bepaalde folkloristen beweren dat onze traditie om de liefde te vieren op 14 februari van even ver zou komen. Maar het is moeilijk te geloven dat deze traditie al die eeuwen heeft standgehouden. Volgens anderen zou de katholieke kerk aan de basis liggen van ons huidige feest, door drie heiligen met de naam ‘Valentijn’ als patroonheiligen van de geliefden te benoemen.

Het eerste spoor waaruit duidelijk blijkt dat valentijn werd gevierd, dateert uit de 14e eeuw. In Groot-Brittannië werd 14 februari toen gevierd als feest van de liefde in brede zin, omdat men toen dacht dat vogels zich op die dag het meest voortplantten. Pas aan het eind van de 19e eeuw verspreidde deze feest viering zich ook naar het Europese vasteland en werd Valentijnsdag het feest zoals we het vandaag kennen.

heart box

Overal ter wereld valentijn

Valentijn was toen een gelegenheid voor mensen die van elkaar hielden om kaartjes en liefdesbrieven uit te wisselen, maar dat waren niet per se koppels. Pas zo'n honderd jaar geleden werd Valentijnsdag een feest dat uitsluitend was voorbehouden voor geliefden. De traditie om brieven en kaartjes te versturen verspreidde zich wereldwijd, maar werd nadien aangepast aan lokale gebruiken.

In Libanon, bijvoorbeeld, dragen leerlingen op 14 februari geen schooluniform en kleden ze zich in het rood om gebak en chocolaatjes te verkopen, cadeautjes uit te delen en elkaar een knuffel te geven. In Japan zijn het de vrouwen die op Valentijnsdag geschenken uitdelen, niet alleen aan hun geliefden maar ook aan hun collega’s. Die moeten de vrouw in kwestie dan binnen de maand hetzelfde terugdoen, meer bepaald op White Day. Die dag geven ze een wit geschenk aan elke vrouw die hen chocolaatjes heeft gegeven. Origineler zijn ze in Finland. Daar wordt op 14 februari jaarlijks het kampioenschap ‘vrouwdragen’ gehouden. De man draagt zijn vrouw over een hindernissenparcours en de winnaar krijgt het gewicht van zijn vrouw in bier!

lovers

Het plezier van chocolade schenken voor valentijn

Geen wedstrijd vrouwdragen bij ons, maar met valentijn schenken we wel nog altijd heel graag chocolade. Om iemand de liefde te verklaren, is er tenslotte niets beter dan een collectie pralines die we speciaal voor deze gelegenheid hebben ontworpen. Ons hartje dulce de leche zal het hart van uw geliefde ongetwijfeld doen smelten. En dan zijn er ook nog het hartje met melkchocolade en vanillecrème, het hartje noir de noir met pure chocolade en het hartje framboos. Ontdekt jouw geliefde graag nieuwe dingen? Dan zal hij of zij ongetwijfeld dol zijn op onze nieuwste creatie: een hartje met witte chocolade en praliné.

 

Het hart is uitgegroeid tot het universele symbool om onze liefde uit te drukken. En wie kan er nu ‘nee’ zeggen tegen zo’n zoet en heerlijk hart van chocolade! Uiteraard heb je daarnaast ook de keuze uit onze andere pralines en lekkernijen.