Vanwaar komt de adventskalender?

calendrier de l'avent

Hoe kunnen we in deze eindejaarsperiode het geduld van kinderen (en hun ouders) op de proef stellen? Met een adventskalender, natuurlijk!

Maar waar komt die inmiddels wijdverspreide traditie vandaan om in de maand voor Kerstmis elke dag een venstertje in een kalender te openen? Om ons te leren geduldig te zijn, hebben de bidprentjes ondertussen plaatsgemaakt voor heel wat lekkers en leuks, maar dat is nog niet alles!

Calendrier de l'Avent rouge avec enfant

Een vleugje geschiedenis

Voor het ontstaan van deze christelijke gewoonte moeten we terug naar het Finland van de 19e eeuw. Om geduldig te wachten tot Kerstmis, kregen kinderen toen gedurende de 25 dagen voor Christus’ geboorte elke dag een bidprentje. Volgens andere bronnen hadden sommige gezinnen de traditie om iedere dag een strohalm neer te leggen, waarmee ze een bedje maakten voor het kind van God. Nog een ander verhaal is dat de ouders 24 streepjes op een muur zetten, die de kinderen dan elke dag tot 25 december uitwisten. Hoe dan ook, één ding is zeker: deze traditie draait om het geduldig wachten van de christenen in de adventstijd voor kerstnacht.

De eerste adventskalender zoals we hem nu kennen, dook in 1908 op in Duitsland. De ontwerper van deze kalender, Gerhrard Lang, kwam op het idee om een kartonnen plaat met kleurrijke tekeningetjes te maken. Hij liet zich daarvoor inspireren door zijn moeder, de vrouw van een dominee, die 24 vakjes had getekend op een stuk karton en in elk vakje een koekje hing. De eerste adventskalender was een feit!

femme qui ouvre le calendrier de l'avent

De traditie leeft voort

In 1920 verscheen de eerste adventskalender met venstertjes die je kan openen, zoals we hem ook vandaag nog kennen. Het werd een competitie tussen verschillende merken om de meest creatieve kalender te maken: uitneembare blokjes om te kleuren, een ladder waarop een engel naar de hemel klimt, en in 1958 de eerste chocoladeverrassingen.

Rond die periode verschijnen ook de eerste adventskalenders zonder christelijke verwijzing. Deze kalenders hebben niet altijd 24 vakjes, maar eerder 22 tot 28 vakjes, afhankelijk van de dag waarop Kerstmist valt. Ze worden elk jaar steeds populairder. We herbeleven nu eenmaal graag leuke momenten uit onze kindertijd, en het is gewoon leuk om verrassingen te ontdekken en zo geduldig af te tellen naar Kerstmis ! Maar bovenal herinnert zo’n kalender ons eraan dat we nooit te oud zijn om te genieten van de magie van Kerstmis.

Tegenwoordig haken adventskalenders niet meer zozeer in op de christelijke traditie. Ze verschillen niet alleen qua aantal vakjes maar ook qua vorm. Zo worden de kalenders alsmaar origineler, zowel in hoe ze eruitzien als qua verrassingen in de vakjes. Schoonheidsproducten, chocolade, thee, juwelen ... het kan allemaal verstopt worden achter de vakjes.

figurines saint nicolas

Tel af tot kerst met onze adventskalender

Geen betere gelegenheid dan Kerstmis om jezelf te trakteren op chocolade en andere zoetigheden! We bieden je een uitgebreid gamma aan producten die speciaal zijn ontworpen voor Kerstmis. Onze traditionele kerstballetjes en onze heerlijke kerstboompjes zijn terug van weggeweest. Van seizoensgebonden tot heel klassieke smaken, er is voor elk wat wils!

Het kerstballetje knisperende praliné dat doet denken aan de feestelijke bubbels in onze glazen, of de kerstboom crumble van brownie met rode pure chocolade en een crème van witte chocolade om te serveren bij een lekkere kop thee ... bij ons vind je lekkernijen voor elk moment van de dag. En als kers op de taart hebben we natuurlijk ook een adventskalender met verrassende lekkernijen! Wel maar eentje per dag uiteraard. Geduld is een schone deugd ...