De geschiedenis van Sinterklaas, beschermer van kinderen
Het verhaal van Sint-Nicolaas begint in de 3e eeuw. De aartsbisschop Nicolaas van Myra stond toen al bekend om zijn vrijgevigheid en zijn zorg voor armen en kinderen. Na zijn dood werd hij heilig verklaard, omdat er tijdens zijn leven allerlei wonderen aan hem werden toegeschreven. Sindsdien wordt Sint-Nicolaas jaarlijks gevierd op 6 december, zijn sterfdag.
Hoewel Nicolaas van Myra leefde in Klein-Azië (het huidige zuidwesten van Turkije), werd hij in de 12e eeuw ook populair in West-Europa. Dit gebeurde toen een relikwie van hem—een vingerkootje—naar Lotharingen werd gebracht. Daar werd Sint-Nicolaas de beschermheilige van schoolkinderen. Vooral rond de stad Nancy bleef zijn verering levendig.
In de loop der tijd ontstond in verschillende Europese landen, vooral in België en Nederland, de traditie dat Sint-Nicolaas in de nacht van 5 op 6 december langs de huizen gaat. Samen met zijn ezel en soms met Zwarte Piet, of een soortgelijke helper, laat hij snoepjes achter via de schoorsteen. Op sommige plekken brengt hij ook speelgoed mee. Voor kinderen is dit zonder twijfel de spannendste nacht van het jaar!
Wie is het hulpje van Sinterklaas?
Wie is het hulpje van Sinterklaas?
Sint-Nicolaas heeft vaak een bijzondere helper naast zich: Zwarte Piet, die volgens oude verhalen ondeugende kinderen zou straffen.
Dit idee stamt uit een van de vele legenden rond Sint-Nicolaas. In een van die verhalen redde hij drie kinderen van een slager die hen kwaad wilde doen. Als straf moest de slager met Sint-Nicolaas mee en door de schoorstenen kruipen om cadeautjes rond te brengen. Daardoor werd hij zwart van het roet.
Later veranderde dit verhaal en werd de slager voorgesteld als een zwarte man die als knecht van Sint-Nicolaas werkte. Dit gaf het verhaal een nare, racistische lading, en dat willen we vandaag de dag natuurlijk niet meer doorgeven. Daarom heeft Zwarte Piet nu een nieuwe naam: Roetpiet of Roetveegpiet. Zo houden we de traditie levendig, maar zonder negatieve associaties.
Waarom lijken Sinterklaas en de Kerstman zo op elkaar?
Waarom lijken Sinterklaas en de Kerstman zo op elkaar?
Sinterklaas wordt al eeuwenlang in Europa gevierd. Hij is altijd herkenbaar aan zijn lange witte baard, rode mijter, mantel en staf — de traditionele kleding van bisschoppen.
Toen veel Nederlanders in de 17e eeuw naar Amerika emigreerden, namen ze hun gebruiken mee. In de 19e eeuw omarmde de welgestelde bevolking van New York het figuur van de Kerstman, als eerbetoon aan de Nederlandse stichters van de stad. Zo kreeg ook de Kerstman een lange witte baard en een rode outfit.
Je zou dus kunnen zeggen dat Sinterklaas eigenlijk de ‘grootvader’ is van de kerstman.
Hoe wordt Sinterklaas in Europa gevierd?
Hoe wordt Sinterklaas in Europa gevierd?
In België, Noord-Frankrijk en Nederland is het Sinterklaasfeest heel erg populair. Elke nacht van 5 op 6 december komt Sinterklaas langs om alle kinderen te verrassen. De kinderen zetten hun schoen bij de schoorsteen (of elders in huis) en 's ochtends zit die vol lekkers. Soms brengt Sinterklaas ook speelgoed.
Ook in andere Europese landen, zoals Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Luxemburg, Polen en delen van Zwitserland en Italië, vieren ze Sinterklaas. Hoewel de tradities per land verschillen, is het idee overal hetzelfde: een vriendelijke figuur die kinderen beloont.
O grote Sint-Nicolaas, beschermheilige van chocolade
Sinterklaas brengt niet alleen mandarijntjes en speculaas, maar ook heel veel lekkere chocolade! Bij Leonidas vind je de tofste chocolade figuurtjes, chocoladeletters en de bekende gouden munten. Super lekker en helemaal gezond! Altijd gemaakt van 100% pure cacaoboter, zonder palmolie.
Waarom krijgen kinderen chocolademunten voor Sinterklaas?
Waarom krijgen kinderen chocolademunten voor Sinterklaas?
Volgens de legende gooide bisschop Sint-Nicolaas van Myra ooit gouden munten door het raam van drie arme meisjes, zodat ze een bruidsschat hadden en konden trouwen. Daarom geeft Sinterklaas nu chocolademunten aan kinderen. Dat vinden ze natuurlijk superleuk!
Nu je de geschiedenis van Sinterklaas kent, kun je je verlanglijstje gaan maken!
Leonidas, een toegewijde Belgische chocolatier
Leonidas zet zich al jarenlang in voor duurzaamheid, zowel in de productie als de distributie van onze producten.
Onze producten bevatten 100% pure cacaoboter, zonder palmolie.
Leonidas is lid van de initiatieven Rainforest Alliance en Cocoa Horizons, die de beste garanties bieden voor duurzame cacao. Deze labels zorgen voor goede werkomstandigheden en levensomstandigheden voor de vele cacaoboeren.
We hebben ook de Beyond Chocolate-charter ondertekend, dat pleit voor duurzame Belgisch chocolade. Met deze ondertekening zet Leonidas zich onder andere in tegen ontbossing in de productiegebieden.
Tot slot verpakken we onze pralines in doosjes van FSC-gecertificeerd karton.
Bij Leonidas staan zowel mensen als het milieu centraal in alles wat we doen.