Hoe bewaar je je pralines bij warm weer?

Sac de plage avec ballotin de pralines Leonidas

Het is zomer en de temperaturen lopen op. Maar natuurlijk heb je nog steeds evenveel zin in pralines en andere chocoladelekkernijen! Chocolade is immers niet gebonden aan een specifiek seizoen. Waarom zou je je dit pleziertje moeten ontzeggen als het buiten warm is? Daarover is Leonidas, je favoriete chocolatier, het alvast roerend met je eens. Dus rest je maar één vraag … Hoe bewaar je je pralines in de zomer?

Chocolats Leonidas posés sur une table en formant un cœur

Waar bewaar je je pralines in huis?

Chocolade is een zeer delicate lekkernij. In pralinevorm is chocolade bovendien nog kwetsbaarder. Pure chocolade bevat zeer weinig cacaoboter. Een tablet pure chocolade kun je wel een jaar lang bewaren op een koele en droge plek. Zodra de chocolade echter smeuïge ganache bevat, met veel boter en room, of als er melk en verse vruchten aan zijn toegevoegd, is voorzichtigheid geboden.

Leonidas geeft je daarom graag twee tips om je pralines  te bewaren. De eerste is heel eenvoudig. Eet de inhoud van je ballotin of doos pralines gewoon zo snel mogelijk op, het liefst binnen enkele dagen of zelfs uren. Smul ervan met het hele gezin, je collega’s of je vrienden. De herinnering aan dat heerlijke moment blijft ongetwijfeld nog jaren in je geheugen gegrift staan.

Als je je pralines toch langer dan een week wil bewaren, vooral bij warm weer, dan is dit onze tweede tip. Gevulde pralines blijven stabiel tussen 12 en 22°C. Je bewaart ze het best bij 15 tot 18°C. Boven de 30°C smelten ze (uiteraard het liefst in je mond). Pralines houden bovendien niet van licht en vocht. Stop ze in een luchtdichte doos in metaal of plastic. Zet de doos vervolgens in een koele afgesloten ruimte, zoals een kast of rek in de gang of de kelder.

Eet je Leonidas-pralines in elk geval binnen enkele weken op en bewaar ze nooit langer dan drie maanden. Anders verliezen ze hun rijke smaak, en dat zou toch jammer zijn!

Hoe bewaar je je pralines tijdens een hittegolf?

Het is hoogzomer en de temperaturen zijn verschroeiend. In heel het huis is geen enkele koele plek te bespeuren. Dan is er maar één oplossing, die je enkel in noodgevallen mag gebruiken ... de koelkast of diepvries. Chocolade behoudt zijn smaakeigenschappen tot bij -30°C, maar houdt niet van koude. De cacaoboter kristalliseert dan en er ontstaat een witachtige film op je pralines. Dat wordt 'vetrijp' genoemd. Om dat te voorkomen moet je je pralines geleidelijk aan afkoelen. Stop ze eerst in de koelkast en dan in de diepvries. Als je ze wil opeten, ga je omgekeerd te werk: haal ze uit de diepvries en stop ze in de koelkast.

Aangezien je een ontdooid product nooit opnieuw mag invriezen, moet je je pralines vooraf in kleine porties verpakken. Zo haal je alleen uit wat je nodig hebt! Wikkel de porties in aluminiumfolie of huishoudfolie en doe alles in luchtdichte dozen. Zo voorkom je dat je pralines vocht of geuren van andere levensmiddelen opnemen. Alhoewel ... Een Manon met vis- of bloemkoolsmaak is misschien wel een gat in de markt!

Hoe vervoer je pralines in de zomer?

Ga je deze zomer op bezoek bij vrienden of familie? Dan wil je natuurlijk niet met lege handen aankomen. Neem gerust een doos lekkere Leonidas-pralines mee. Om te voorkomen dat ze in smeerpasta veranderen (hoewel dat uiteraard ook lekker is!), stop je de doos in een koeltas en vermijd je direct zonlicht. Verorber de pralines onmiddellijk na aankomst of volg de bovenstaande bewaartips!

Heb je ondanks de zomerse hitte zin in Belgische pralines? Zoek dan de koelte op van een Leonidas-winkel om jezelf eens goed te verwennen! Geen zin om buiten te komen? Bestel dan je favoriete pralines online via onze e-shop.