Leonidas-pralines, de overtreffende trap van chocolade

Leonidas pralines

Houd je van chocolade? En van mooie verhalen? Dan doen we graag de geschiedenis van de chocolade uit de doeken, van de ontdekking door de Maya's en de Azteken tot het Sélection-assortiment, de ultieme creatie van de Meester-Chocolatiers van Leonidas. De eenvoudige cacaoboon is op die manier uitgegroeid tot een uniek meesterwerkje in de vorm van de hedendaagse praline!

cacao

De geschiedenis van de chocolade, van boon tot Leonidas-pralines

De geschiedenis van chocolade begint bij de cacaoboom. Deze boom groeit in Centraal-Amerika, op het vroegere grondgebied van de Azteken en de Maya's. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat zij de bomen al meer dan 3000 jaar geleden kweekten. In de vruchten van de cacaoboom zitten de beroemde cacaobonen verscholen. De bonen hadden twee functies. Ze waren niet alleen een betaalmiddel, maar werden ook gebruikt om een bittere en kruidige drank mee te bereiden: xocoatl.Het is van dat woord dat het moderne woord 'chocolade' is afgeleid.

Het waren de Spaanse kolonisten die de cacaoboon tijdens de zestiende eeuw meebrachten naar Europa. Missionarissen hadden ondertussen het lumineuze idee om honing, rietsuiker, muskus en oranjebloesem toe te voegen aan het vreemde drankje, om de smaak te verbeteren. Geleidelijk aan vond dit chocoladedrankje ingang bij de Europese koninklijke families. Tijdens de zeventiende eeuw was Versailles aan de beurt. Cacaobonen bleven echter zeldzaam en duur, waardoor chocolade voorbehouden bleef aan de elite.

Daar kwam echter verandering in tijdens de negentiende eeuw, toen door de industrialisering allerlei nieuwe machines werden uitgevonden. Op die manier bleek het een stuk eenvoudiger om de cacaoboter uit de bonen te halen en cacaopoeder te produceren. Bovendien werd de cacaoboom naar Afrika gebracht, om er geteeld te worden in de kolonies. In Italië, Engeland, Zwitserland en Nederland ontstonden verschillende chocoladeproducenten met elk zijn specialiteiten.

In 1913 opende de Griek Leonidas Kestekides zijn eerste winkel in België. In 1922 stapte ook zijn neef Basilio in de zaak. Samen ontwikkelden beide creatievelingen recepten voor heerlijke pralines, die ook vandaag nog altijd absolute bestsellers zijn. Hun geheim? Dat de chocolade van Leonidas betaalbaar moest zijn voor iedereen!

Leonidas pralines

De Meester-Chocolatiers van Leonidas, de overtreffende trap van chocolade

Al meer dan een eeuw lang gebruiken de Meester-Chocolatiers van Leonidas hun enorme expertise om telkens weer originele en verrukkelijke pralines te creëren. Dankzij hen is chocolade een echte kunst geworden. Elk product is een streling voor het oog. De Manon is gehuld in een verrukkelijk, zijdezacht jasje. De Mystère bestaat uit ongelooflijk intense pure chocolade. De Parel Framboise oogt als een juweel. De Finesse lijkt wel met de fijnste instrumenten gebeeldhouwd. Wie een doos Leonidas-chocolade opent, ziet de definitie van geluk.

Leonidas-chocolade is fantastisch om te delen en vooral om heerlijk van te genieten. Al onze chocoladeproducten worden vervaardigd in België met producten van de hoogste kwaliteit. We gebruiken uitsluitend 100% pure cacaoboter en geen druppel palmolie. Onze room, boter en melk worden bovendien nooit ingevroren.

Zin om deel uit te maken van de rijke chocoladegeschiedenis? Kies dan voor de top en kom onze creaties ontdekken in de dichtstbijzijnde Leonidas-winkel. Of bestel onze pralines makkelijk online via onze e-shop.

Dame genietend van een Leonidas manon op een sofa