Het originele Manon-recept
Het originele Manon-recept
In 1900 vestigt de Griekse banketbakker en snoepmaker Leonidas Kestekides zich in de Verenigde Staten. Tien jaar later neemt hij deel aan de Wereldtentoonstelling van Brussel, waar hij met zijn heerlijke creaties de bronzen medaille in de wacht sleept. Hij ontmoet er bovendien zijn toekomstige vrouw en besluit om te verhuizen naar Gent, nadat hij op de Wereldtentoonstelling in diezelfde stad een gouden medaille behaalde in 1913.
In 1922 krijgt Leonidas het gezelschap van zijn Griekse familie. Zijn neef, Vassilios Kestekides, alias Basilio, gaat bij hem aan de slag.
1980: DE KOMST VAN DE ENIGE ECHTE MANON
Beroemd, gegeerd, bemind, gewild. De Manon zoals we die vandaag kennen, zo is er maar één. Maar hoe begon het allemaal? Oorspronkelijk bestond de Manon uit nougatine en een walnoot omhuld door een suikerlaag. Het was Yanni Kesdekoglou, een van de familieleden van Leonidas, die het recept veranderde.
Yanni zorgt voor een primeur op wereldformaat met dit nieuwe recept. Hij krijgt de geniale inval om de gesmolten suiker te vervangen door witte chocolade. Nergens in de wereld worden er op dat moment pralines met witte chocolade gemaakt. De walnoot wordt vervolgens vervangen door een hazelnoot omdat je die kan roosteren, wat het gemakkelijker maakt om ze te bewaren. Ten slotte vervangt hij de nougatine door de alom bekende botercrème. Dit nieuwe recept maakt van Manon de praline waar we zo verzot op zijn.
Tot in 1983 blijft de prijs van Leonidas-pralines geblokkeerd door de Belgische overheid – net zoals de brood- en melkprijzen. Dat komt doordat Leonidas-pralines aanzien werden als een levensbehoefte.
De verschillende varianten van de beroemde Manon
De Meester-Chocolatiers van Leonidas blijven niet op hun lauweren rusten. Als rasechte creatievelingen willen ze voortdurend innoveren. Ze hebben hun uitgebreide expertise niet alleen gebruikt om nieuwe smaken te ontwikkelen voor de Manon, maar ook een hele reeks afgeleide producten.
-
De Manon Café
Voor deze variant blijft het klassieke basisrecept behouden: roombotercrème met de intense smaak van 100% arabicakoffie, een laagje praliné en een hele hazelnoot. De buitenlaag is echter verkrijgbaar in een ander kleurtje. Naast de witte Manon Café zijn er namelijk ook heerlijke versies in melkchocolade en pure chocolade.
-
De Manon
De Manon is eigenlijk het kleine broertje van de Manon Café. Hij is gevuld met de typische roombotercrème met koffiesmaak van het Manon-assortiment, maar bevat geen hazelnoot. Op die manier kunnen kinderen zonder enig gevaar genieten van de verrukkelijke Manon-smaak. Ook voor volwassenen is dit trouwens een hemelse lekkernij! De Manon is verkrijgbaar gehuld in een laagje witte, pure of melkchocolade.
-
Afgeleide Manon-producten
Voor wie maar geen genoeg kan krijgen van de Manon, heeft Leonidas ook een smeerpasta ontwikkeld met Manon-smaak. En als je echt dol bent op witte chocolade, kunnen we je zeker de Reep Blonde Chocolade met Gepofte Rijst, de Reep Witte Chocolade met Mokkaparels en de Tablet Witte Chocolade met Gepofte Rijst aanraden. Met Pasen zijn er bovendien Manon-paaseitjes (een van de populairste van onze 20 verschillende smaken)
Zin om de originele Manon-praline en de verschillende varianten zelf te ontdekken? Breng dan snel een bezoekje aan de dichtstbijzijnde Leonidas-winkel. Of bestel ze gewoonweg online via onze e-shop.